alergeny

OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ NA JÍDELNÍM LÍSTKU

VÁŽENÍ RODIČE,

OD 1. ZÁŘÍ 2014 DOCHÁZÍ K NOVINCE, TÝKAJÍCÍ SE JÍDELNÍCH LÍSTKŮ.

OD 13. 12. 2014 JE LEGISLATIVNĚ STANOVENO DATUM,  KDY JE POVINNOSTÍ VŠECH VÝROBCŮ POTRAVIN, VŠECH ČLÁNKŮ VEŘEJNÉHO STRAVOVÁNÍ, JAKO NAPŘ. NEMOCNIC, RESTAURACÍ, ŠKOLNÍCH JÍDELEN, PEKÁREN, PRODEJEN ATD. OZNAČOVAT ALERGENY VE VŠECH POTRAVINOVÝCH VÝROBCÍCH.

ŠKOLNÍ JÍDELNA JE POVINNA OZNAČIT VYROBENÝ POKRM ALERGENNÍ SLOŽKOU, ALE NEBUDE BRÁT ZŘETEL NA JEDNOTLIVÉ PŘECITLIVĚLOSTI STRÁVNÍKŮ. TUTO SKUTEČNOST SI MUSÍ KAŽDÝ STRÁVNÍK SÁM UHLÍDAT. NENÍ MOŽNÉ SE VĚNOVAT PŘI VÝROBĚ JÍDEL STRÁVNÍKŮM                              S POTRAVINOVOU ALERGIÍ JEDNOTLIVĚ, TAKŽE PŘÍPADNÝM ŽÁDOSTEM NEBUDE VYHOVĚNO. EU-1169/2011 EU článek 21. ČR Vyhláška 113/2005 Sb. §8 odst. 10

JÍDELNA MÁ POUZE FUNKCI INFORMAČNÍ TAK, JAKO KAŽDÝ VÝROBCE POTRAVIN A POKRMŮ.

OZNAČENÍ PŘÍTOMNOSTI ALERGENU BUDE NA JÍDELNÍM LÍSTKU OZNAČENO ČÍSLEM OZNAČUJÍCÍ ALERGEN.

SEZNAM LEGISLATIVNĚ STANOVENÝCH ALERGENŮ S OZNAČENÍM ČÍSLA, KTERÉ JE PŘENESENO NA JÍDELNÍ LÍSTEK, BUDE VYVĚŠEN V BLÍZKOSTI JÍDELNÍHO LÍSTKU.

SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/2011 EU

1) OBILOVINY obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)

2) KORÝŠI a výrobky z nich

3) VEJCE a výrobky z nich

4) RYBY  a výrobky z nich

5) PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy)

6) SÓJOVÉ BOBY (sója) a výrobky z nich

7) MLÉKO a výrobky z něj

8) SKOŘÁPKOVÉ PLODY (mandle, lískové a vlašské oříšky, kešu, para pekanové          ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)

9) CELER a výrobky z něj

10) HOŘČICE a výrobky z ní

11) SEZAMOVÁ SEMENA a výrobky z nich

12) OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj

14) MĚKKÝŠI a výrobky z nich

V případě dotazů se obracejte  na vedoucí školní jídelny paní Romanu Kocourkovou.